Catalunya, com la resta del món, està vivint un dels moments més difícils i incerts dels darrers temps, provocat per la pandèmia del coronavirus SARS-coV2, amb greus conseqüències per a la salut dels ciutadans. En aquesta situació d'excepcionalitat sanitària, i davant de la necessitat d'avançar en la recerca de la Covid-19, el Patronat de la Fundació ha decidit, de forma excepcional,canviar el tema previst per a La Marató d'enguany per dedicar-la a la Covid-19 i traslladar l'edició de les malalties mentals a l'any 2021.
Els fons que s'obtinguin gràcies als donatius de La Marató 2020 serviran per sensibilitzar la societat sobre la Covid-19 i, sobretot, per avançar en la consecució dels reptes de la recerca en el SARS-CoV-2. El procés d'adjudicació d'aquests recursos per la recerca de la Covid-19 també serà excepcional per contribuir de manera immediata a obtenir resultats i respostes en aquesta malaltia.
Hi ha estudis arreu del món que treballen per trobar fàrmacs que tractin la malaltia i vacunes que la previnguin. Però, mentre això no arriba, les autoritats sanitàries assenyalen que per controlar la malaltia és imprescindible tallar les cadenes de contagi.
Per tant, cal seguir 3 normes bàsiques: mantenir la distància física (1,5 m - 2 m), usar les mascaretes i procedir a la higiene de mans de manera continuada. També es recomana que s'evitin aglomeracions i les reunions de més de 6 persones, a poca distància, en llocs tancats i sense la ventilació adequada.
Per controlar qualsevol malaltia infecciosa l'ideal és trobar unes vacunes segures i efectives. En aquests moments, segons l'OMS, hi ha uns 139 projectes de recerca sobre possibles vacunes arreu del món. A Catalunya hi ha equips d'investigació de prestigi que desenvolupen projectes de vacunes molt avançats i estudis per saber millor com actua el virus i per què afecta de manera diferent segons el pacient, més enllà dels factors de risc, per intentar trobar una cura més personalitzada.
L'objectiu de la recerca és aconseguir que els ciutadans tinguin accés a tractaments que els permetin tenir un millor pronòstic de la malaltia. La recerca ha de permetre el seguiment de les seqüeles més greus per millorar l'estat de salut dels pacients actuals i per intentar minimitzar-les en el futur. Tot el que s'investigui i s'aprengui ara amb la Covid-19 servirà per estar preparats per afrontar les pandèmies del futur.